Pierogi leniwe z truskawkami

Pierogi leniwe z truskawkami – przepis

Czasem wszystkim nam się chce po prostu poleżeć na kanapie, nie ruszać palcem i jeść coś pysznego. Na szczęście istnieją dania, które można przygotować w kilka minut i z kilku składników, a smakują przepysznie. Jednym z takich przepisów są pierogi leniwe z truskawkami.

Aby przygotować te pyszne pierogi, potrzebujemy pół kilograma masy serowej, 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklankę mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich ciasto. Następnie wałkujemy je i kroimy na małe kawałki.

Jak przygotować truskawki do pierogów leniwych?

Truskawki są idealnym dodatkiem do pierogów leniwych. Aby przygotować je do tego dania, potrzebujemy kilku składników. Po pierwsze, 1/2 kilograma dojrzałych, słodkich truskawek. Owoce myjemy i osuszamy, a następnie kroimy je w drobna kostkę. Dodajemy do nich 2 łyżki cukru i łyżkę soku z cytryny.

Nasze truskawki z cukrem i sokiem z cytryny mieszamy w misce i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie dodajemy łyżkę miodu i trzykrotnie mieszamy. Gotowe!

Jak podać pierogi leniwe z truskawkami?

Pierogi leniwe z truskawkami to idealne danie na ciepłe dni. Po przygotowaniu truskawek i ciasta do pierogów, wkładamy je na 5 minut do wrzącej, osolonej wody. Gotowe pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na talerzu. Na wierzchu posypujemy cukrem pudrem i podajemy z naszymi wcześniej przygotowanymi truskawkami. Smacznego!

Pamietajmy, żeby pierogi leniwe z truskawkami spożywać od razu po przyrządzeniu. Życzymy już smacznego.


Opublikowano

w

przez

Tagi: