Ciasto na słodkie naleśniki

Ciasto na słodkie naleśniki – przepis na pyszne i puszyste ciasto

Jeśli w weekend chcesz zrobić sobie leniwe śniadanie, to idealnym rozwiązaniem są słodkie naleśniki. Jednak aby były one pyszne i puszyste, trzeba wybrać odpowiednie ciasto. W naszym artykule przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto na słodkie naleśniki, które z pewnością przypadnie do gustu Twoim kubkom smakowym.

Do przygotowania ciasta na słodkie naleśniki potrzebujesz kilku podstawowych składników. Wszystko, co będzie Ci potrzebne to: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka oraz 3 łyżki oleju roślinnego.

Ciasto na słodkie naleśniki – jakie składniki wybrać?

Przy przygotowaniu ciasta na słodkie naleśniki warto wybrać produkty bez sztucznych dodatków. Mąkę najlepiej wybrać pszenną lub żytnią, najlepiej zmieloną na kamieniu. Warto wybierać cukier trzcinowy lub z arbuza, który charakteryzuje się mniejszą zawartością fruktozy. Do przygotowania ciasta lepiej używać mleka zwykłego, a nie odtłuszczonego. W ten sposób nasze naleśniki będą smaczniejsze i puszystsze.

Podczas przygotowania ciasta warto wykorzystać także aromaty. Można dodać do masy ziarna wanilii albo skórkę z cytryny. Istotne jest jednak, aby dodać je do masła, a nie do mleka, aby aromat nie uleciał podczas smażenia naleśników.

Jak przygotować ciasto na słodkie naleśniki krok po kroku?

Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj cukier i wymieszaj. W osobnym naczyniu roztrzep jajka, dodaj mleko oraz olej. Wymieszaj wszystkie składniki, po czym przesiej je przez sitko do miski z mąką. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Ważne, aby miska z ciastem na słodkie naleśniki była wystarczająco duża, aby nie rozlała się na stół. Na patelni rozgrzej tłuszcz roślinny, a następnie nakładaj łyżką ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron. Gotowe naleśniki możesz podawać z ulubionymi dodatkami, jak dżem, śmietana, miodem, owocami lub lodami.


Opublikowano

w

przez

Tagi: