eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Drożdżówki z makiem

data dodania: 2011-05-09 14:42
autor: paulinnes
źródło: zamiastczekoladek.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 18 g drożdży świeżych lub 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g)

   Nadzienie makowe:
100 g masła, roztopione
cukier - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak słodkie bułeczki chcemy)
mak (suchy) - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak dużo będziemy sypać)

Do posmarowania:
1 jajko
łyżka mleka

Z mokrymi drożdżami zrobić rozczyn (z łyżką mleka, cukru i mąki), odstawić na 10 minut. Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki (oprócz masła), wyrabiać przez kilka minut. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16-20 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.

Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek. Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.

Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/5 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.

Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. (Szczególnie zawinięte końce, które nie są pokryte makiem.)

Piec niecałe 20 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.

Smacznego!
J.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.