eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kofto- kiftety

data dodania: 2011-05-07 17:12
autor: ozzie
źródło: salaterka-ozzie.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg jagnięciny
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy/olej
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka łagodnego curry
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli /1 łyżeczka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 8 łyżek posiekanych listków świeżej mięty
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 5 łyżeczek harissy

   W moździerzu utłucz drobno kumin. Na oliwie/oleju z masłem przesmaż posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną (ale nie mają być rumiane), zmniejsz płomień i dodaj utłuczony kumin, curry oraz gałkę muszkatołową i chwilę przesmaż. Odstaw do przestudzenia.
Do zmielonego mięsa dodaj jajko, sól, pieprz, sok z cytryny, miętę, sos worcestershire i harissę. Dokładnie wymieszaj a na końcu dodaj przestudzoną cebulę przesmażoną z przyprawami i bardzo dokładnie wyrób. Jeśli masa będzie zbyt zbita, możesz dodać kilka łyżek wody gazowanej. I to jest ten moment, kiedy możesz spróbować, czy mięso jest dobrze doprawione - uformuj z niego małą kuleczkę i podsmaż na oliwie na patelni. Ewentualnie dopraw do smaku, jeśli czujesz, że "czegoś brakuje". Miskę z mięsem przykryj dokładnie folią i odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia formuj podłużne kiełbaski i obklejaj je wokół namoczonych patyczków do szaszłyków. Piecz na grillu (lub w piekarniku na gratce grillowej - grill + termoobieg 200°C) ok 5-7 minut, przewracając w trakcie. Podawaj z cząstkami cytryny i tzatziki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.