eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tartaletki z mandarynkowym Creme Brulee

data dodania: 2011-05-06 22:39
autor: viridianka
źródło: cioccolatogatto.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • składniki na kruche ciasto:
  • 100g masła, w temp. pokojowej, 50g cukru pudru
  • 125g mąki, 1/2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody, duża szczypta soli
  • składniki na mandarynkowy krem:
  • 120g cukru,2 duże jajka
  • 6 żółtek, 30g mąki
  • 120g masła, stopionego i ostudzonego
  • 160ml (2/3 szkl) soku mandarynkowego
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 2 łyżeczki Grand Marnier (opcjonalnie) - ja pominęłam
  • dodatkowo:
  • 1/4 szklanki cukru brązowego, 1/4 szklanki cukru pudru

   Mąkę przesiać z kakao, kardamonem i solą. Masło ubić z cukrem na lekki, jasny krem. Dodać żółtko i wodę. Stopniowo dosypywać sypkie składniki aż wszystko się połączy. Zagnieść dłońmi tworząc z ciasta kulę. Owinąć w folię i schłodzić 2h. Foremki na tartaletki posmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim foremki. Spody nakryć papierem do pieczenia, obciążyć suchym ryżem/fasolą. Zmrozić 15 minut. Piec 12 minut, ściągnąć papier do pieczenia i dopiec jeszcze ok. 5 minut. Ostudzić.

W dużej misce ubić cukier, jajka, żółtka na lekką, jasną pianę. Dodać masło i mąkę, delikatnie wymieszać. Następnie sok i skórkę z mandarynek. Krem przelać do garnka i podgrzewać aż zgęstnieje ok. 5-8 minut - masy nie należy zagotować. Dodać alkohol, nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić do temp. pokojowej. Kruche spody napełnić kremem, schłodzić.

Cukry połączyć, posypać każdą tartaletkę i stopić cukier z pomocą palnika. Cukier karmelizujemy przed podaniem.

Buon Appetito! :)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.