eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pieczona łopatka z chutney'em z jabłek i chilli

data dodania: 2011-04-25 16:23
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 i pół kg łopatki wieprzowej, 2 łyżeczki tymianku + 1 gałązka do sosu
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku (dodałam na własne ryzyko)
  • 1 łyżeczka ziaren fenkułu, 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 drobno posiekane cebule, 4 jabłka, obrane, wydrążone, pokrojone w kostkę
  • 1 - 2 drobno posiekane papryczki chilli, 4 łyżki cukru - pudru, sól, pieprz
  • 4 łyżki octu balsamicznego (nie uświadczyłam cider-vinegretu polecanego przez magazyn)

   Mięso nacieramy marynatą zrobioną z wymieszanego tymianku, ziaren fenkułu, czosnku i oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem (przed pieczeniem zostawiłam mięso w marynacie przez noc). Rumienimy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni, przykrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy przez około 5 godzin (dzięki temu jest kruche i miękkie).
W międzyczasie przygotowujemy sos.Cebulę z posiekaną papryczką chilli smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około kwadrans. Po tym czasie dorzucamy pokrojone jabłka, ocet balsamiczny, cukier oraz 50 ml wody. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Kiedy składniki sosu zmiękną, dzielimy je na dwie części - połowę miksujemy blenderem. Całość łączymy, doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Pół godziny przed wyjęciem mięsa z piekarnika, zdejmujemy z niego okrycie z folii, ponownie podkręcamy gaz do 240 stopni.
Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.