eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ciasto marchewkowe z czekoladową niespodzianką

data dodania: 2011-04-16 11:45
autor: Doctor
źródło: doctor-makeachange.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Ciasto:
  • 250 tartej marchewki, 125g mielonych orzechów laskowych
  • 125g mielonych migdałów, 75g maki orkiszowej
  • 2 łyżki maki kukurydzanej, 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 5 jajek, 200g cukru trzcinowego
  • Polewa:
  • 200g białej czekolady, kartonik śmietanki 30%
  • Dekoracja:
  • 4 naturalne serki homogenizowane, 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny, marcepanowe marchewki

   *Ciasto:
# Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Mielone orzechy, migdały, mąki i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do marchewek. Jajka rozdzielić. Ubić osobno żółtka z cukrem i osobno białka. Do masy z cukrem i żółtkami dodać najpierw ubitą piane z białek, a potem mieszankę marchewkowo-orzechową. Wymieszać.
# Wstawić do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 stopni przez około 50-55 minut.
# Po ostudzeniu ciasta zabieramy się za dekorowanie. Ciasto marchewkowe przekrawamy dwukrotnie w poprzek. Mamy uzyskać 3 osobne warstwy.
*Polewa:
# Do naczynia wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i wlewamy śmietanę. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy do czasu rozpuszczenia się czekolady (polewa powinna być błyszcząca).
# Polewą dokładnie przykrywamy spodnią warstwę przekrojonego ciasta, kolejno kładziemy na niego drugą część którą również pokrywamy czekoladą i przykrywamy ją ostatnią warstwą ciasta. Dzięki czemu uzyskujemy 2 warstwy z czekoladową masą.
*Dekoracja:
# Serki wymieszaj z cukrem. Żelatynę rozmieszaj w kubku z odrobiną gorącej wody, a następnie miksturę dolej do serków energicznie mieszając, aż masa będzie jednolita. Włóż do lodówki, co jakiś czas mieszając masę, a kiedy lekko stężeje pokryj nią upieczone i przełożoną czekoladą ciasto.
Dodatkowo możemy udekorować ciasto marcepanowymi marchewkami.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.