eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ogórki konserwowe

data dodania: 2010-08-13 15:05
autor: sajmon
Średnia ocena potrawy:
  • 4.5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2kg małych ogórków
  • 2 litry wody
  • 250g octu
  • 1 główka czosnku
  • 2 liscie laurowe
  • mały korzeń chrzanu
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy

   Ogórki myjemy i układamy w słojach tyle ile wejdzie.
W garnku gotujemy wodę i ocet, sól oraz cukier.
Do każdego słoja włożyć 3 ząbki czosnku, przyprawy i wlać zimną zalewę 2 cm poniżej brzegów słoika.
Słoje lekko zakręcamy nakrętkami i pasteryzujemy nie mniej niż 15 minut.
Po ostudzeniu ogórki przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.