eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Krem pieczarkowy

data dodania: 2011-04-14 17:45
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 750 g pieczarek, 125 ml oliwy
  • 2 drobno posiekane cebule, sok z połowy cytryny
  • 2 sprasowane ząbki czosnku, litr bulionu
  • 250 ml śmietany kremówki, 100 g masła, sól, biały pieprz

   Pieczarki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy do rondla z uprzednio zeszkloną cebulą i czosnkiem, posypujemy solą. Podsmażamy na dużym ogniu do momentu aż grzyby puszczą płyn. Kiedy pieczarki zaczną się gotować, przykrywamy garnek i dusimy je przez co najmniej 10- 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do podduszonych grzybów dolewamy sok z cytryny, płyn redukujemy, a następnie wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy zupę pod przykryciem przez około 10 minut.
Kiedy pieczarki będą już wystarczająco miękkie, do zupy dodajemy kremówkę. Całość miksujemy blenderem.
Przed podaniem do zupy dodajemy masło. Doprawiamy do smaku, posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.