eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pavlova z gruszką i sosem czekoladowym

data dodania: 2011-04-14 16:43
autor: Patrycja
źródło: loveaffaironaplate.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Beza:
  • białka z 3 jajek, 150 g cukru
  • Sos czekoladowy:
  • pół tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej, łyżeczka miodu
  • 2 łyżki kakao, 1/4 szklanki wody
  • 2 gruszki, łyżeczka miodu
  • kilka kropel soku z cytryny, około 2 szklanek wody
  • 250 ml śmietany kremówki, wanilia

   Beza: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ubić białka na sztywno i, nadal ubijając, dodawać stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Formę do pieczenia wyłożyć papierem i nałożyć masę formując dwa koła. Wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec godzinę lub do momentu aż bezy zrobią się kruche na wierzchu. Wyłączyć piekarnik i zostawić bezy do ostygnięcia przy otwartym piekarniku.

Gruszki obrać, wydrążyć od spodu. Do garnka wlać wodę, miód i sok z cytryny, włożyć gruszki i gotować około 10 minut. Jeśli są bardzo twarde to dłużej. Wyjąc i zostawić aby wystygły.Przygotować sos, do garnka o grubym dnie wlać wodę, dodać kakao, doprowadzić do wrzenia, wrzucić połamaną czekoladę, gdy się rozpuści dodać miód i wymieszać.

Zimną kremówkę ubijać do momentu aż stanie się gęsta i puszysta, dodać wanilię. Rozłożyć na bezach, położyć gruszki i polać sosem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.