eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zupa krem z pomidorów

data dodania: 2011-04-12 20:39
autor: pchelka79
źródło: czymchatabogata.bloog.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku, 3 szklanki wody
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki, sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy

   pomidory, pokrojone łodygi selera i obrany czosnek gotujemy w 3 szklankach wody z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego 20 minut,
po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy i zupę miksujemy,
przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, bazylią,
koncentrat mieszamy z jogurtem i dodajemy do zupy,
gotujemy całość jeszcze 10 minut, dekorujemy natką pietruszki

Oczywiście sama zupa była pyszna ale tak naprawdę zrobiła furorę dzięki dodatkowi, który podałam zamiast makaronu - żółte pierożki z wędzonym twarogiem i szpinakiem.
* 1/2 kg mąki
* 1/4 do 1/2 szklanki wody
* 450 g szpinaku mrożonego
* 400 g twarogu wędzonego z pieprzem i czosnkiem
* natka pietruszki
* sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa

szpinak (wcześniej rozmrożony) smażymy kilka minut i schładzamy, dodajemy do niego twaróg i całość miksujemy,
przyprawiamy masę solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy
z mąki, ½ szklanki wody, szczypty soli i kurkumy zagniatamy ciasto na pierogi,
rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy kółka,
na połowie z nich układamy małe porcje masy i przykrywamy pozostałymi kółkami,
sklejamy pierogi naokoło,
gotujemy pierogi w osolonej wodzie do wypłynięcia,
odcedzamy i przelewamy zimną wodą,
podajemy w zupie, dekorujemy natką pietruszki

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.