eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Szczawiowa z białą kiełbasą

data dodania: 2011-04-11 19:47
autor: Kaśśś
źródło: bakeandtaste.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1,5 litra rosołu z wołowiny lub kurczaka
  • 2 garście szczawiu, 75 dag ziemniaków
  • 20 dag białej kiełbasy, 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany, łyżka masła
  • zielenina, sól, pieprzu

   Obrane i pokrojone ziemniaki włożyć do wrzącego rosołu i ugotować. Szczaw umyć, oderwać ogonki, listki posiekać, udusić na maśle, posolić. Do rosołu dodać szczaw, pokrojoną w plastry kiełbasę, wlać zahartowaną śmietanę. Gotować pięć minut na małym ogniu. Ugotowane jajka obrać, pokroić w ćwiartki, włożyć do talerzy i zalać gorącą zupą. Można posypać zieleniną do smaku.

Przepis pochodzi Biblioteki Poradnika Domowego; tom 38, "pomysły na dania ze szpinakiem i szczawiem". U mnie wersja bez ziemniaków i zieleniny. Śmietanę zastąpiłam jogurtem.

Komentuj ten przepis


Zupka szczawiowa to tylko z białą kiełbasą Pikok,jest pyszna.
2013-10-09 19:44 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.