eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pizza z czterema różnymi serami i marynowanymi podgrzybkami

data dodania: 2011-03-31 14:04
autor: Vege-Kika
źródło: vege-kika.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, sól
  • farsz: 1 puszka pomidorów całych
  • 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, marynowane podgrzybki
  • 8 plasterków rolady ustrzyckiej, 1 oscypek
  • kilka łyżek startej mozzarelli, majeranek
  • kilka łyżek startego sera gouda

   Mąkę przesiewamy przez sito, robimy w niej zagłębienie, wsypujemy drożdże, cukier i wodę, pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie drożdże zaczną "pracować", wtedy dodajemy oliwę i sól i zagniatamy ciasto. Teraz trzeba pozostawić je w cieple na co najmniej pól godziny.
Na patelni należy zeszklić bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, następnie wlać zmiksowane pomidory i gotować do momentu zagęszczenia się sosu. Sos pomidorowy dopraw odrobiną soli (nie można z nią przesadzić ponieważ dodatki do pizzy w postaci sera i grzybków są już wystarczająco słone), grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz dużą ilością suszonego majeranku.
Z ciasta formujemy cienkie, okrągłe placki, nakłuwamy je widelcem. Wkładamy placki, bez farszu na około 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem).
Podpieczone blaty pizzy smarujemy pomidorowym sosem, następnie układamy po kilka podgrzybków, plasterki rolady ustrzyckiej, pokruszony dość drobno oscypek (lub pokrojony w plasterki) oraz posypujemy mozzarellą i jeszcze trochę majerankiem. Na koniec wszystko posypujemy startym żółtym serem (ja użyłam sera gouda).
Pizzę pieczemy przez kolejne 20 minut, w tej samej temperaturze i też z termoobiegiem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.