eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wino z żyta i rodzynek

data dodania: 2010-07-31 19:41
autor: Alicja
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 kg żyta
  • 1,2 kg rodzynek
  • 2,1 kg cukru
  • 6,5 l wody
  • 5 dag drożdży
  • 15 g kwasku cytrynowego

   Dokładnie umyte ziarno żyta i rodzynki wsypujemy do balonu i zalewamy 2 l syropu cukrowego z dodatkiem kwasku cytrynowego i pożywki. Fermentację prowadzimy przez 3-4 tyg w temp. 20-25 stopni C. Po jej zakończeniu wino zlewamy znad osadu, dopełniamy wodą do 9 l i pozostawiamy do odfermentowania. Po ustaniu fermentacji i sklarowaniu się wina, rozlewamy je do butelek. W kilka tygodni później wino nadaje się do spożycia.

Komentuj ten przepis


zrobiłem i wpiłem
2013-12-01 14:00 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.