eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wino z ryżu i rodzynek

data dodania: 2010-07-31 19:28
autor: krysia
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg ryżu
  • 1 kg rodzynek
  • 1 kg cukru
  • 4 l wody
  • sok z dwóch pomarańczy i 2 cytryn
  • 5 g drożdży

   Przygotowujemy syrop cukrowy w 2 l wody. Schłodzonym syropem zalewamy dokładnie umyte rodzynki i ryż. Dodajemy sok z pomarańczy i cytryn, 4 l wody oraz drożdże. Balon zamykamy korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawiamy na 4 tyg. Po tym czasie odcedzamy młode wino, uzupełniamy objętość płynu do 9 l i pozostawiamy w balonie do ustania fermentacji. Zlane wino nadaje się bezpośrednio do konsumpcji, może być leżakowane 4 m-ce.

Komentuj ten przepis


za mało cukru, IMO
2012-09-04 16:15 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.