eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chakula znaczy jedzenie w swahili - dziś bobotie

data dodania: 2011-03-28 11:18
autor: LidKa
źródło: pieczemytuitam.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg chudej mielonej jagnięciny lub wołowiny, 2 kromki tostowego chleba, 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła, 2 łyżki utartego imbiru, łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki curry, 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki sosu worcestershire, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżki rodzynek
  • 4 łyżki suszonych moreli, 2 jajka, 200 ml mleka
  • sól & pieprz, ewentualnie trochę świeżej kolendry

   Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Chleb tostowy namoczyć w mleku. Obrany i drobno posiekany czosnek przysmażyć chwilkę na maśle. Dodać mięso i smażyć, mieszając i rozgniatając większe grudki, na lekko rumiano. Dodać kmin, paprykę, ocet winny (ja miałam daktylowy balsamiczny - super) rodzynki, pokrojone drobno morele, sól i pieprz oraz rozmoczony chleb. Starannie mieszać, tak żeby nie było żadnych grudek. Masę mięsną przełożyć do formy żaroodpornej. 2 jajka wymieszać z mlekiem, w którym moczył się chleb oraz solą i pieprzem na gładką masę. Mieszanką polewamy mięso i wstawiamy do piekarnika na max. 40 minut. Powierzchnia ma być ścięta i lekko przyrumieniona. Bobotie kroimy w kawałki i podajemy z żółtym ryżem.
Ja ugotowałam basmati z kurkumą (dla koloru) i dodatkiem prawdziwej wanilii.
Bardzo pasuje jakiś chutney - ja miałam mangochutney - i sałata.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.