eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chili z dwoma mykami

data dodania: 2011-03-28 11:11
autor: Gutek
źródło: gutki.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • mięso wołowe
  • chili dobra szczypta i tyleż samo pieprzu kajeńskiego, łyżka kminu rzymskiego, ok 1/2 łyżeczki cynamonu, i 3 łyżki przyprawy pod tytułem "chili con carne" (kotani), liść laurowy.
  • trzy średnie cebule posiekane dość grubo i dwa posiekane ząbki czosnku
  • mała butelka portera
  • dwie puszki pomidorów, łyżkę koncentratu, szklankę bulionu, łyżeczkę soli, i... ! 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (myk 2).
  • siekana dymka, fasola, papryka czerwona, tarty żółty ser.

   Na patelni trzeba obsmażyć mięso wołowe mielone albo drobno posiekane(300-400g). Od początku, razem z mięsem na patelnie trafiły przyprawy: chili dobra szczypta i tyleż samo pieprzu kajeńskiego, łyżka kminu rzymskiego, ok 1/2 łyżeczki cynamonu, i 3 łyżki przyprawy pod tytułem "chili con carne" (kotani), liść laurowy. Kiedy mięso się zrumieniło, dorzuciłem ze trzy średnie cebule posiekane dość grubo i dwa posiekane ząbki czosnku. Po kilku minutach na patelnie wlałem. .. ! małą butelkę portera (myk 1). Kiedy piana opadła, dołożyłem dwie puszki pomidorów, łyżkę koncentratu, szklankę bulionu, łyżeczkę soli, i... ! 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (myk 2).
Wymieszać, przykryć i gotować ok 1 i 1/2 godziny.
Podałem z tortillą, a na dodatek były siekana dymka, fasola, papryka czerwona, tarty żółty ser.
Dzięki tym dwóm mykom jest taki zapach i smak, że... nie do opisania!
Aż, chciałoby się użyć młodzieżowego zwrotu, nadużywanego przez pewnego kolorowłosego kolesia, który młodzieżą nie jest.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.