eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Kapusta faszerowana

data dodania: 2011-03-28 11:00
autor: Gutek
źródło: gutki.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • mieso mielone
  • główka kapusty, cebula, czosnek
  • tymianek, bazylia, pomidory, oliwa
  • pieprz, sól, ryż

   Na półtora kilogramową głowę, przygotowałem farsz z 1 kg mięsa mielonego mieszanego, jednej średniej cebuli, 2 - 3 ząbków czosnku przeciśniętego, dobrych szczypt tymianku, bazyli, gałki, pieprzu i soli. Żeby było bardziej aromatycznie i "włosko", drobniutko posiekałem dwa ruszone pomidory z oliwy i dolałem trochę oliwy w której przebywały... A żeby jeszcze "zwłosić" (?) i trochę "zlekczyć" (?????) nadzienie, dosypałem garść ugotowanego ryżu. Nie za dużo, bo wyjdzie kapusta faszerowana ryżem... a wtedy lepiej użyć liści winogron zamiast kapusty :)
Dno garnka wyłożyłem zewnętrznymi liśćmi, żeby się nie przypaliło (takie przypalone lekko liście to dopiero pycha!).
Liście do faszerowania trzeba zaparzyć we wrzątku i zciąć trochę "nerw" w najgrubszym miejscu, żeby był bardziej elastyczny.
Zawinąłem gołąbki... no tak. Gołąbki zawija się najpierw trochę od dołu, potem boki, a potem się zwija... proste! (Można kupić słoik gołąbków np Pudliszek i rozwinąć jednego w celach poznawczych)
Po ułożeniu w garnku zalałem wodą (lepiej rosołem) tak do 3/4 zawartości. Pod przykryciem dusiły się około godziny. Na ostatnie 15 minut wlałem lekko zmiksowaną puszkę pomidorów...
Mniammmm....

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.