eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wino jabłkowo-porzeczkowe

data dodania: 2010-07-31 16:08
autor: halibut
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 kg porzeczek
  • 8 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 5 g pożywki dla drożdży
  • 2 l wody
  • 5 g suszonych drożdży

   Jabłka nie obrane ze skórki rozdrobnić, porzeczki lekko ugnieść, całość wsypać do plastikowego wiaderka, zalać 1 l gorącej wody, wystudzić, dodać preparat enzymatyczny pektopol, dokładnie wymieszać i pozostawić całość na kilka godzin pod przykryciem. Wytłoczyć powstały sok, wlać go do balonu, dodać syrop cukrowy z 1 kg cukru oraz drożdże. Balon zakryć korkiem z rurką fermentacyjną. Po 5 dniach dodać pozostałe 0,6 kg cukru. Po 5-6 tygodniach, wino zlać znad osadu drożdży, dodać cukier do smaku i poddać ponownej fermentacji. Po 6 miesiącach leżakowania wino jest dobre do spożycia.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.