eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wołowina po ... francusku

data dodania: 2011-03-25 15:10
autor: Gutek
źródło: gutki.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
2 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Wołowina, czerwone wino
  • pomidor
  • 150 g podsmażonego boczku wędzonego
  • liść laurowy, tymianek, grubo posiekana cebula, pieprz, sól.

   Uwielbiam wołowinę po burgundzku i po prowansalsku. Nie mogłem zdecydować się na którą mam ochotę, i nie chcąc trzymać się sztywno przepisów, zrobiłem coś pomiędzy! Francuzi pewnie będą rwać włosy z głowy... pardonnez-moi Pascal!
Obsmażoną wołowinę, pokrojoną w kostkę, wrzuciłem do gara. Podlałem obficie czerwonym winem, nie zapominając o sobie. Wkroiłem pomidora obranego ze skóry, ok. 150 g podsmażonego boczku wędzonego, liść laurowy, jakiś tymianek, grubo posiekana cebula, pieprz, sól.
Po jakiejś godzinie duszenia pod przykryciem, dodałem małe marchewki, kurki, sok z pomarańczy, drugiego pomidora. Dusiło się jeszcze około godziny (może dłużej - zależy od krowy).
Przed podaniem posypałem natką pietruszki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.