eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pierogi z kurczakiem i warzywami

data dodania: 2011-03-25 11:33
autor: SmacznyDom
źródło: smacznydom.wordpress.com
Średnia ocena potrawy:
  • 1 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 łyżki oleju roślinnego, 1 mała cebula drobno posiekana (ok. 100 g)
  • 250 g mielonego kurczaka ( u mnie: 100 g surowej piersi kurczaka, 150 g pokrojonego w kawałki kurczaka z rosołu)
  • 1 średnia młoda cukinia, pokrojona na niewielkie kawałki (ok. 100 g)
  • 1 mała zielona papryka drobno pokrojona (ok. 100 g) (dodałam 1 malutką białą oraz dla towarzystwa: 1 malutką czerwoną)• 1 mały bakłażan drobno pokrojony (ok. 70 g)
  • 1 średni pomidor, wypestkowany i pokrojony (ok. 150 g), 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 2 kostki bulionowe (jagnięcina, wołowina, kurczak) (ostatecznie dodałam ½)
  • Resztka rosołu, 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy arabskiej Siedem przypraw (pieprz, kardamon,cynamon, goździki, kolendra, kumin, gałka muszkatołowa, papryka)
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Składniki na ciasto:
  • 420 g mąki pszennej, 1 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli, 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka drożdży (instant) rozpuszczonych w 4 łyżkach ciepłej wody 185 ml wody (u mnie wyszło troche więcej niż 185 ml, poza tym dodałam ciepłą wodę)

   Na patelni rozgrzałam olej, zeszkliłam na nim cebulę, następnie dodałam mielone surowe mięso kurczaka i smażyłam, aż się zacznie rumienić. Dodałam drobno pokrojoną cukinię, bakłażana, paprykę, podlałam malutko wodą, przykryłam pokrywką. Dusiłam aż zmiękną. Następnie zdjęłam pokrywkę by woda wyparowała. Wtedy dorzuciłam pomidora, pastę pomidorową, resztę ugotowanego mięsa z rosołu. Po krzykach obserwatora, wkruszyłam ½ kostki bulionowej i resztę bulionu z rosołu. Gotowałam, aż płyn niemal wyparuje. Dodałam przyprawę (kolejny krzyk), pokrojoną pietruszkę i gotowe:). Zabrałam się za ciasto:)

Mąkę, cukier i sól wymieszałam w misce. Dodałam olej i roztarłam to wszystko do uzyskania kruszonki. Wymieszałam całość z drożdżami rozpuszczonymi w ciepłej wodzie, a następnie stopniowo dolewałam wodę i zagniotłam aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na 30 minut.
Ciasto rozwałkowaliśmy, na grubość około 3 mm. Formowaliśmy pierożki. Potem jednak się zdenerowaliśmy i stworzyliśmy dużego pieroga a ON posypał czarnym sezamem. Uważam, że pomysł genialny:)

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.