eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zrazy po węgiersku

data dodania: 2011-03-23 19:28
autor: bozena-1968
źródło: mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg wieprzowiny ( schab bez kości lub od szynki )
  • 2 spore cebule, 1 łyżka mąki
  • 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 30%, 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 l bulionu z kostki, 1 łyżka miodu ( może być cukier do smaku)
  • sól ,pieprz do smaku, olej do smażenia

   Mięso pokroić w plastry i po rozbiciu uformować zgrabne, średniej wielkości zraziki. Obsypać pieprzem i solą, odstawić na co najmniej pół godziny do lodówki.
Cebule obrać posiekać w grubą kostkę, zrumienić na oleju i przełożyć do rondla, wraz z bulionem.
Mięso lekko oprószyć mąką i obsmażyć na gorącym tłuszczu, po czym przełożyć je do rondla. Zawartość zagotować, postawić garnek na płytce i na wolnym ogniu dusić do miękkości mięsa, około 40 minut.
Gdy to nastąpi, mięso wyjąć (bez cebuli). Cebulę w sosie zmiksować, następnie sos przecedzić przez gęste sito, a cebulę przetrzeć do sosu przez to sito. Tak otrzymany sos przełożyć z powrotem do rondla i zagotować.
W miseczce wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, obiema paprykami i dodać ją do sosu, dokładnie rozprowadzić, i zagotować. Sos powinien być dość gęsty. Jeśli tak nie jest, doprawić go płaską łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną zimnej wody, sos ponownie krótko zagotować. Tak przygotowany sos dosmaczyć miodem lub cukrem, solą i pieprzem.Do sosu przełożyć mięso.

Komentuj ten przepis


polecam
2011-06-22 16:31 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.