eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pasztet. Taki pasztet pasztet...

data dodania: 2011-03-23 10:49
autor: Gutek
źródło: gutki.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1/2 kg szynki z tłuszczykiem i skórą, 1 kg karczku wp.
  • 1/2 kg podgardla, 1/2 kg wątroby ciel./woł.
  • piersi z dwóch kurczaków, 2 kajzerki
  • kilka kurek, 3 suszone podgrzybki
  • garstka mrożonej włoszczyzny, jedna bardzo malutka (taka 3 cm), bardzo ostra papryczka (miała być usunięta nie naruszona po pieczeniu mięs, ale zaginęła w boju...)
  • kilka ziaren jałowca, kilka pieprzu, kilka ziela an.
  • sól, listek, 3 cebule, 3 duże ząbki czosnku
  • 1/3 startej gałki + 5 jajek, kieliszek czerwonego wina

   Wszystko (bez jaj i wina, no i bułek - po pieczeniu!) wsadziłem do żeliwnego gara, podlałem wodą i na 3 godziny do pieca (może wystarczyłoby 2 ?).
Po upieczeniu "usunąłem" listek laurowy. Resztę towaru przepuściłem dwa razy przez maszynkę (dzięki Pani Alu i Panie Zbyszku !)
Później to już tylko dodałem jajka, wino (jeden kieliszek do mięs, jeden dla szefa kuchni), bułki namoczone w powstałym rosole i "wyrobiłem na gładką masę" (bardzo lubię takie zwroty w programach kulinarnych!).
Trochę byłem przerażony ilością towaru jaka powstała! Wypełniłem nią dwie długie, wąskie blachy! (Wysmarowawszy je margaryną i wysypawszy bułką tartą.)
Piekło się ok 40 minut w 150 st C.
Potem, jak to z pasztetem... sama nuda: studzenie, chłodzenie, spożywanie...

Komentuj ten przepis


Z tej "nudy" najbardziej podoba mi się "spożywanie":)
2011-03-23 10:57 przez: jasiu



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.