eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pierożki singharas

data dodania: 2011-03-22 13:48
autor: pistachio-lo
źródło: pistachio-lo.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Ciasto: 250g gmaida lub zwykłej mąki
  • 2 łyżki masła ghee lub stopionego masła
  • 125ml ciepłej wody
  • Nadzienie: 4 pomidory, 2 łyżki masła ghee lub oleju
  • 2 laski cynamonu, 6 goździków
  • 1 strączek kardamonu, 3 posiekane czerwone papryczki chilli
  • 3-4 licie curry, 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy, 5cm kawałek startego imbiru
  • 500g mięsa mielonego jagnięcego lub wieprzowego
  • 100-150g zielonego groszku
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala, olej

   Ciasto: mąkę przesiać do miski dodać szczyptę soli i roztopione masło. Ugnieść palcami do uzyskania okruszków. Powoli dolewać wodę i zacząć wyrabiać. Wyrabiać ok. 5 minut. Uformować kulę, lekko posmarować olejem, przykryć i odstawić na 30 minut, ale nie do lodówki, gdyż z powodu masła ciasto stwardnieje w chłodzie.
Nadzienie: Sparzyć pomidory, zdjąć skórkę i posiekać miąższ bez gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać olej lub ghee, dodać cynamon, goździki, kardamon, chilli, cebulę, liście curry, czosnek, kurkumę oraz imbir, smażyć ok 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać mięso i podsmażyć aż straci kolor surowizny, dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Dodać groszek i znowu 5 minut. Usunąć duże cząstki przypraw, posolić i posypać garam masalą. Wystudzić.
Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 12 cm i teraz mamy dwa wyjścia. Albo krążek naciąć do połowy i uformować tutkę (jak lejek, ale bez dziurki na dole), napełnić nadzieniem do 3/4 wysokości i zalepić od góry. Albo formować klasyczne pierogi. Smażyć pierożki do uzyskania złotobrązowej barwy, wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać. Ciasto cudownie się wałkuje i nie przylega ani do wałka, ani do blatu. Pierożki należy podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Bardzo dobrze pasuje do nich sos z jogurtu i czosnku lub z sam jogurt.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.