eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pastitsio

data dodania: 2011-03-21 17:25
autor: pistachio-lo
źródło: pistachio-lo.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 drobno posiekana cebula, 3 posiekane ząbki czosnku
  • 650 g chudej mielonej jagnięciny
  • 400 g pomidorów siekanych w zalewie z puszki
  • 1 duży bakłażan, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego, świeżego oregano, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 55 g startego greckiego sera feta
  • 55 g startego sera kefalotiri lub pecorino, 230 g makaronu
  • sól świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki cukru, oliwa z oliwek
  • Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka, sól, szczypta cukru
  • świeżo starta gałka muszkatałowa

   Przyrządzić sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszać. Gdy masa się połączy i pojawią się małe bąbelki dolewać po trochu zimne mleko cały czas mieszając. Sos zacznie się zagęszczać. Jak osiągnie gęstość dobrej śmietany, zdjąć z ognia i dodać przyprawy. Zamieszać i odstawić. Ważne przy robieniu beszamelu jest ciągłe mieszanie i dolewanie po trochu zimnego mleka. Wtedy nie powstaną grudki.
Bakłażana pokroić w plastry, posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wytrzeć ręcznikiem kuchennym i smażyć porcjami na oliwie. W razie konieczności dolać więcej oliwy, bo bakłażan bardzo ją wchłania. Odstawić. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek przez ok. 5 minut aż zmiękną. Dodać mięso i smażyć 5 minut cały czas mieszając i rozdzielając kawałki. Dodać pomidory z puszki, cukier, natkę, oregano, cynamon i goździki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować 30 minut bez przykrycia. Ugotować makaron wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Do formy żaroodpornej włożyć mięso, następnie plastry bakłażana, na to warstwę makaronu i zalać sosem beszamelowym wymieszanym z serem feta. Na wierzch posypać startym kefalotiri lub pecorino. Zapiekać 30 - 45 minut w temperaturze 190 stopni C. aż ser się zrumieni na złocisto. Jeśli dzieje się to zbyt szybko, trzeba przykryć zapiekankę folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika odstawić zapiekankę na 5 minut. Po tym czasie dzielić na porcje i podawać.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.