eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Migdałowy kurczak (Chicken badami)

data dodania: 2011-03-20 17:30
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 500 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka,
  • 4 zmiażdżone ząbki , sól, pieprz
  • drobno posiekany ok. 2-centrymetrowy korzeń imbiru, 1 łyżka soku z cytryny
  • 25 g pokrojonych w słupki migdałów, 2 łyżki niesolonego masła
  • 2 drobno posiekane cebule,1 laska cynamonu
  • 4 lekko zmiażdżone strąki kardamonu, 3 goździki
  • 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy, 50 g zmielonych migdałów, 300 ml jogurtu naturalnego

   Pokrojonego kurczaka wkładamy do miski, wrzucamy do niego zmiażdżony czosnek, posiekany imbir, polewamy sokiem cytrynowym, doprawiamy solą i pieprzem. Miskę owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc) do zamarynowania.
Posiekane w słupki migdały prażymy na średnio rozgrzanej patelni na lekko brązowy kolor, odstawiamy do ostygnięcia.
Cebulę smażymy na maśle przez ok. 6-8 minut aż zrobi się złoto-brązowa, wrzucamy do niej kardamon, laskę cynamonu oraz goździki i podsmażamy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie dorzucamy kumin, kolendrę, kurkumę oraz zmielone orzechy. Mieszamy, po czym wrzucamy do powstałej cebulowo-przyprawowej masy zamarynowanego kurczaka. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do czasu aż kurczak się "zetnie". Na koniec dolewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy pod przykryciem przez 20-30 minut, aż kurczak stanie się miękki. Przed podaniem danie posypujemy uprażonymi słupkami migdałów.
Gordon poleca do tego chlebki naan, ja podałam z ugotowanym na sypko ryżem i podsmażonym na czosnku szpinakiem..

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.