eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Duszaki / Kociołek/ Prażonki

data dodania: 2010-07-18 20:19
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.93707 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
15 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 4 marchwie
  • 4 buraczki
  • 50 dkg boczku
  • 30 dkg kiełbasy
  • 10 dkg kiełbasy jałowcowej
  • sól, pieprz
  • Opcjonalnie: liście kapusty; Udka, skrzydełka, podudzia, goloneczki, żeberka itp.

   Ten specyfik nazwany prze zemnie (zgodnie z miejscową tradycją spod Pilicy) nosi miano duszaków ale kociołek, prażonki itp. to również spotykane nazwy w Polsce, Czechach i na Węgrzech (chciałbym poprawnie wymówić to po węgiersku) to znakomita potrawa i znacznie bardziej integrująca niż grill, który mi się już przejadł!! Ziemniaki, marchew i buraki kroimy w talarki (buraczki kroimy w cieńsze talarki niż ziemniaki), cebulę w półplasterki, 1/3 boczku w plastry, resztę boczku i kiełbasę kroimy w kostkę. Spód i boki kociołka wykładamy plastrami boczku (dla dbających o linię zamiast boczku spód kociołka wykłada się liśćmi kapusty), następnie warzywa układamy warstwami, solimy i pieprzymy i nakładamy warstwę pokrojonego w kostkę boczku i kiełbasy. Czynność powtarzamy trzy razy. Pamiętać należy, aby ostatnia warstwa była utworzona z ziemniaków, przykrywamy je plastrami boczku, całość przykrywamy pergaminem albo liśćmi kapusty. Zakręcamy kociołek i wstawiamy go na wolny ogień na ok. 40 minut. Przed otwarciem pokrywki należy wstrząsnąć energicznie kociołkiem kilkakrotnie aby składniki się wymieszały. Warto spróbować to fantastyczne danie na letnie wieczory, które doskonale się bawiąc przygotować można w kilka osób rozdzielając funkcje, a wszystko zakończyć koncertem smaków i zapachów. Polecam naprawdę niebo w gębie.

Komentuj ten przepis


Super pomysł z tym filmikiem, tak trzymać chłopaki !
2010-07-19 23:09 przez: deltron



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.