eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Rozmarynowo-cytrynowa ryba w boczku

data dodania: 2011-03-17 19:19
autor: yobada
źródło: yobada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 4 filety z białej ryby (ja użyłam dziś soli),
  • 2 gałązki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu,
  • skórka otarta z dwóch cytryn oraz sok z tychże,
  • pieprz,
  • 16 cienkich plasterków boczku (Jamie zaleca bekon lub pancettę),
  • olej do smażenia,
  • 4 łyżki majonezu

   Umytą rybę posypujemy drobno posiekanym rozmarynem oraz startą skórką cytrynową, doprawiamy pieprzem. Plasterki boczku rozkładamy nakładając je jeden na drugi w formie czworokątów 2x2, układamy na nich rybę i zawijamy pomagając sobie nożem.
Zawiniętą w boczek rybę zrumieniamy z obu stron na patelni. Następnie umieszczamy ją w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i pieczemy przez ok. 12 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos: majonez mieszamy z sokiem z jednej cytryny, doprawiamy pieprzem.
Jamie podał tę rybę ze szparagami, na próżno ich jednak szukać o tej porze roku. W mojej wersji świetnie sprawdziły się brokuły i ziemniaki..

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.