eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ryż basmanti z pomidorami

data dodania: 2011-03-17 13:35
autor: gwiazdka_w_kuchni
źródło: gwiazdkawkuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 150 ml oleju 2 średnie cebule, w plasterkach lub drobno posiekane
  • 1 łyżeczka nasion cebuli, 1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • 1 łyżewczka świeżego czosnku, drobno posiekanego, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczk chilli w proszku, 1 1/2 łyżeczki soli
  • 400 g pomidorów z puszki (można też wykorzystać świeże w sezonie)
  • 450 g ryżu basmanti, 600 ml wody
  • 3 świeże zielone chilli, drobno posiekane do dekoracji (pominęłam) - zamiast dałam świeże listki kolendry

   W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim na złoto cebulę. Dodajemy przyprawy i smażymy chwilę, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, dodajemy pomidory i smażymy 10 minut często mieszając. Dodajemy ryż, mieszamy. Wlewamy wodę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia się wody - wtedy też ryż powinien stać się odpowiednio miękki.
Ryż przekładamy do miseczek, dekorujemy i podajemy od razu.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.