eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bigos staropolski

data dodania: 2010-03-22 15:05
autor: Maska
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg kwaszonej kapusty
  • 1 l rosołu lub wywaru, w którym gotowała się szynka lub kiełbasa
  • 50 dag posiekanej, białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanka madery lub innego czerwonego, wytrawnego wina
  • gałązka cząbru
  • liść laurowy
  • ziarna czarnego pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 kg rozdrobnionego mięsa
  • sól
  • pieprz

   Siekamy białą kapustę, lekko oprószamy solą, ugniatamy, zalewamy na 10 min wrzątkiem, odsączamy na sicie. Kapustę kwaszoną, gdy trzeba, rozdrabniamy, cebulę siekamy. Na łyżce rozgrzanego smalcu zasmażamy cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy odsączoną białą kapustę, całość zasmażamy przez 2 min, często mieszając. Dodajemy kwaszoną kapustę, zasmażamy razem przez 2 min, całość zalewamy rosołem, stawiamy na małym ogniu, dodajemy gałązkę cząbru, gotujemy w odkrytym naczyniu, często mieszając. Mięsa oddzielamy, drobno kroimy. Pieczone odkładamy, gotowane wrzucamy na rozgrzany smalec, lekko podsmażamy, dodajemy rozdrobnione wędliny, gdy zaczną się rumienić, oprószamy mąką, podsmażamy.Do kapusty dodajemy mięsa podsmażone z mąką, mięsa pieczone i sosy spod pieczeni. Wymieszany, przyprawiony bigos prużymy na niewielkim ogniu przez godzinę, a nawet nieco dłużej. Pod koniec gotowania dodajemy maderę lub inne wino, gdy trzeba jeszcze raz doprawiamy. Przykryty odstawiamy w ciepłe miejsce. Przed podaniem podgrzewamy w garnku z grubym dnem, uważając by się nie przypalił.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.