eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tagine z miętowym kuskusem

data dodania: 2011-03-08 13:01
autor: kabamaiga
źródło: stokolorowkuchni.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • po 1 łyżeczce mielonych: kolendry, kurkumy, cynamonu i kuminu
  • 750 g jagnięciny, pokrojonej na małe kawałeczki
  • 6 łyżek oliwy extra-virgin, 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 duża cebula, posiekana, 2 ząbki czosnku
  • 2,5 cm kawałek obranego imbiru, posiekany
  • 1,2 litra bulionu z kurczaka, 175 g kaszy kuskus
  • 400 g pomidorów w puszce, sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych liści mięty i natki pietruszki
  • sól, pieprz, jogurt grecki

   Podgrzać garnek z grubym dnem (idealnie naczynie do tagine). Wymieszać przyprawy i 1 łyżeczkę papryki. Pokrojone na drobne kawałki mięso obtoczyć dokładnie w przyprawach. Do podgrzanego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i szybko podsmażyć mięso (najlepiej w 2 partiach) na złoty kolor. W międzyczasie włożyć cebulę, czosnek i imbir do blendera i dokładnie zmiksować. Z garnka wyjąć mięso, dodać kolejną łyżkę oliwy i wrzucić na silnie rozgrzany tłuszcz mieszankę cebulową. Podsmażać przez 3-4 minuty aż zmięknie i nabierze koloru z przypraw. Ponownie wrzucić mięso do garnka.
Wlać połowę bulionu, pomidory i miód i dobrze wymieszać. Zagotować, dosolić do smaku a następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Gdy mięso jest już prawie gotowe przygotować kuskus. Wsypać kaszę do miski, dodać 2 łyżki oliwy i sok z cytryny. Wymieszać tak aby całą kasza dokładnie pokryła się sokiem i oliwą. Podgrzać pozostały bulion i dobrze go doprawić. Zalać bulionem kuskus, przykryć i odstawić na 5-10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. Następnie dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać posiekane zioła i wymieszać. Podawać kuskus z mięsem na podgrzanych talerzach z kleksem jogurtu greckiego i ewentualnie liśćmi kolendry lub pietruszki.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.