eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Wytrawne muffinki Pięknej Heleny

data dodania: 2010-07-02 23:46
autor: olenka
Średnia ocena potrawy:
  • 4.9375 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki oleju
  • opakowanie greckiej fety
  • słoiczek (ok 200g) suszonych pomidorow
  • pęczek (doniczka) swieżej mięty
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz, mielona papryka, suszona bazylia i oregano

   Te muffiny to tegoroczny hit moich szwedzkich pikników. Świetnie komponują się z półwytrawnym winem, a rowerzystom tudzież innym kierowcom polecam w połączeniu z napojem cedrowym lub wodą z dużą ilością cytryny i mięty. A i jeśli piknik to tylko w papierowych papilotkach! :)

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać sól; mleko zmieszać z olejem i jajkiem; fete i suszone pomidory pokroić na niewielkie kawaki, dodać pokrojony drobniutko czosnek i poszatkowaną mięte; wszystkie grupy składników połączyć ze sobą dodając do smaku przyprawy- tak powstałą masą wypełnić do wysokości 2/3 formę muffinkową lub papilotki; piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarnku aż do uzyskania złotogo koloru okolo 15 minut.

rada:jeżeli nie planujecie podania zaraz po upieczeniu proponuje zaraz po ostygnieciu wyciągnąć muffiny z piekarnika i nakryć ściereczką lub folią aby zachowały odpowiednia wilgotność.

Komentuj ten przepis


tak ma byc tylko jedno jajko:)
2011-09-28 12:37 przez: olenka Juz czuje smaczek do grila,tylko czy nie ma byc w przepisie 1 raz JAjko. pycha.
2011-09-28 08:37 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.