eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Muffiny szarlotkowe

data dodania: 2010-07-02 23:46
autor: olenka
Średnia ocena potrawy:
  • 4.99687 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jabłka
  • ok 50 g dżemu gruszkowego(opcjonalnie)
  • kilka kropel aromatu migdalowego i pomarańczowego

   Muffiny to jedno z moich "ulubionych". Znane są z tego, że ciężko je zepsuć a mało doświadczonemu coolinarnemu freestylowcowi dostarczają wiele radości. Bazując na składnikach stałych (mąka proszek, jajo, mleko) możemy połączyć wszystko z wszystkim. Wynik tych eksperymentów zależy wyłącznie od naszej kreatywności a przede wszystkim od "mmm mam ochotę na..." czyli podniebiennych pokus. A i równie ważne - sposób podania. Poza specjalna muffinową formą można te pyszności wsadzić w rożnokształtne silikonowe foremki jak też ubrać w indywidualnie wybrany papilotkowy strój poczynając od wzorów łowickich poprzez szkockie kraty i kwiaty japońskich wiśni a na jak mniemam różowych misiach i serduszkach kończąc.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, mleko połączyć z jajkiem, masło utrzeć z cukrem trzcinowym; dodać bardzo drobno pokrojone lub utarte na grubej tarce jabłka, dżem ; połączyć wszystkie grupy składników i dodać aromaty - tak powstałą masę wlać do wysokości 2/3 do form muffinkowych lub papilotek i wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.


rada: - po ostudzeniu wyciągnąć z piekarnika i jeśli nie planujemy bezpośredniego spożywania to lepiej je nakryć aby nie traciły wilgoci,
- wersja lux - do masy można dorzucić odrobinę kandyzowanych czereśni i podzielonych orzechów włoskich.

Komentuj ten przepis


pysznosci:)
2012-10-20 12:44 przez: zbysiowa Świetne muffiny ale ja dodałam jabłek prażonych z Lidla,wyszły super
2012-07-16 17:20 przez: mariola75 Wow świetnie wyglądają
2012-03-12 12:08 przez: Anonim



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.