eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Dojrzewająca polędwica wg Aleex

data dodania: 2011-03-03 11:29
autor: Aleex
źródło: kuchniaaleex.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 2 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • schab wieprzowy ok 1,5kg (środkowy)
  • cukier 1/4 szklanki, sól 1/2 szklanki
  • sól 1/2 szklanki, majeranek, słodka papryka
  • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany
  • podkolanówki pończochowe 2 sztuki

   1. Schab środkowy (czyli taki ukrojony ze środka całego kawałka, bez końcówek) umyć pod bieżącą wodą. Jeśli są na nim błony, usunąć je.
2. Mięso osuszyć, włożyć do przygotowanego naczynia (świetnie w tej roli sprawdził się plastikowy pojemnik po pomidorach kiściowych z Lidla), obtoczyć w cukrze i wstawić do lodówki na 16 godzin.
3. Po tym czasie schab wyjąć, wylać wydzielony sok, umyć mięso, spłukać cały cukier, osuszyć. Mięso znów umieścić w naczyniu i obtoczyć w soli. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
4. Po upływie doby wyjąć z lodówki. Mięso umyć z soli, osuszyć, obtoczyć dokładnie w przyprawach i ponownie wstawić do lodówki na 24 godziny.
5. Po upływie wyznaczonego czasu mięso w przyprawach wyjąć z lodówki i włożyć do pończochowej podkolanówki (ja użyłam 2 podkolanówek, jedną włożyłam w drugą, by uzyskać grubszą warstwę). Zawiązać i powiesić w pobliżu kaloryfera, w przewiewnym miejscu na 4 dni.
6. Po tym czasie polędwica jest gotowa. Można ją kroić w cieniutkie plasterki. Wędlinę przechowujemy w lodówce. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.