eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Ptysiowe pączki

data dodania: 2011-03-03 10:30
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki ciasta ptysiowego
  • Składniki sosu czekoladowego
  • dodatkowo:
  • 100-150g dżemu truskawkowego
  • olej do smażenia

   Składniki ciasta ptysiowego:
* 3 szklanki mąki
* 3 szklanki wody
* 150 g masła
* 4 duże jajka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* ¼ łyżeczki soli
* 1 łyżeczka aromatu śmietankowego (niekoniecznie)
Składniki sosu czekoladowego:
* 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
* ¼ szklanki mleka
* 2 łyżki spirytusu ( niekoniecznie)

Wykonanie pączków ptysiowych:
Do rondla dajemy roztopione masło, sól, wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy. Wsypujemy mąkę stale mieszając. Dokładnie rozcieramy ewentualne grudki i zaparzamy ciasto przez około 5 minut (do zeszklenia się i utraty surowizny). Po ostygnięciu wbijamy po jednym jajku i stale miksując wlewamy 1 szklankę wody, dajemy aromat oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Do dobrze rozgrzanego głębokiego oleju kładziemy łyżką niewielkie porcje ciasta, pomagając sobie małą łyżeczką. Ponieważ podczas smażenia znacznie powiększają swoją objętość nie nakładamy ich zbyt dużo. Smażymy na jasnozłoty kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier celem osiąknięcia z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na ciepło, najlepiej zaraz po usmażeniu, polane sosem czekoladowym z dodatkiem kleksów lekko podgrzanego dżemu truskawkowego.

Wykonanie sosu czekoladowego:

W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu połamaną na kawałki czekoladę zalaną mlekiem. Stale mieszając doprowadzamy prawie do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodajemy 2 łyżki spirytusu i mieszamy.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.