eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Jagnięcina z ziołami i suszonymi limonkami

data dodania: 2011-03-01 12:07
autor: kremlinek
źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 250 gram jagnięciny bez kości (pokrojonej na kawałki)
  • średnia poszatkowana cebula
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 suszone limonki
  • 5-6 łyżek gotowej mieszanki ziół, poniżej podaję przepis, jak ją zrobić samemu
  • Zioła: Potrzebujemy tyle samo:
  • Szpinaku, Kolendry, Kopru, Natki pietruszki, Kozieradki pospolitej (kozieradka grecka), Por

   Zioła:
Tę mieszankę można mrozić.
Szatkujemy zioła (ale tylko liście)
Moczymy w ciepłej wodzie przez około 10 minut.
Odsączamy z wody.
Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku wody czy oleju (na małym ogniu). Po chwili powinna pojawić się para. Kiedy zioła przestaną parować dodaj odrobinę oleju i smaż aż roślinki nabiorą brązowego koloru.
Na tym etapie możesz dodać zioła do jagnięciny bądź zimne zamrozić.
Wracamy teraz do jagnięciny:
1. Smażymy cebulę. Kiedy nabierze złotawego koloru dodajemy mięso.
2. Kiedy mięso będzie zrumienione dodajemy sól, pieprz i kurkumę. Krótko smażymy.
3. Wlewamy gorącą wodę do mięsa, aby je zakryła.
4. W limonkach końcówką noża robimy kilka dziurek. Dodajemy do garnka.
6. Gotujemy na małym ogniu przez około półtorej godziny lub do uzyskania przez mięso miękkości. Gotujemy pod przykryciem.
7. Po tym upływie czasu dodajemy zioła.
8. Gotujemy około 30 minut.
9. Płuczemy fasolę. Dodajemy do potrawki i gotujemy przez około 20 minut.
10. Podajemy na gorąco z ryżem.
Ta potrawa to ogromne źródło witamin!
Myślę, że jeśli ktoś nie ma suszonych limonek, to może można dodać soku ze świeżej cytryny (podobnie smakuje).

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.