eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Deser truskawkowy z kaszą pesso, sosem miętowo-karmelowym i prażonymi ziarenkami

data dodania: 2011-02-26 16:03
autor: CzyprakAntoni
źródło: kuchnianagazie.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 20 dkg kaszy pesso albo kuskusu
  • truskawki, 2 łyżki miodu
  • garść rodzynek
  • garść albo i dwie pestek słonecznika albo dyni
  • Sos karmelowy:
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • garść mięty albo syrop miętowy
  • sól

   Rodzynki namaczamy w wodzie na 15 minut. Kaszkę pesso lub kuskus zalewamy gorącą wodą wymieszaną z miodem i odrobiną masła, i odstawiamy pod przykryciem do namoczenia. Truskawki kroimy na pół.
Przygotowujemy sos. Na patelni roztapiamy cukier i podgrzewamy aż zmieni kolor na miodowy. Wtedy wrzucamy 2 łyżki masła i mieszamy, aż połączy się z cukrem. Dolewamy tyle gorącego mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Jeśli sos wolicie gęstszy, można mleka nie dawać wcale. Solimy sos. Pamiętajcie, słodycze uwielbiają sól, a karmel to już w ogóle. Nie bójcie się próbować. Założę się, że taki sos z łyżeczką soli nawet, będzie lepszy niż bez soli w ogóle. Do namoczonej i spęczniałej kaszy dodajemy odciśnięte rodzynki, ładnie mieszamy żeby nie było grudek. W miseczce układamy kopczyk z kaszy, obkładamy go palisadą z truskawek (bez ograniczeń, można sobie pofolgować), polewamy pięknie pachnącym sosem i posypujemy miętą. Na to nie żałując sypiemy ziarenka i deser gotowy.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.