eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Polska czernina (czarna polewka)

data dodania: 2011-02-24 22:09
autor: christopher
źródło: edicook.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • włoszczyzna (sporo marchwi) ,ziele ang., liść laurowy .sól, pieprz.
  • susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki
  • sól, cukier, majeranek
  • krew gęsi lub kaczki, ocet

   Na św. Marcina najlepsza gęsina. Ale o gęsi nie napiszę. Zachowam się jak wampir i wyssam jej krew.
Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czernina to wspaniała, wykwintna, staropolska zupa, której podanie kawalerowi starającemu się o rękę panny nie wróżyło nic dobrego.
"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!
Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"
Tak napisał A. Mickiewicz w "Panu Tadeuszu"
Prezentuję potrawę, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości.
Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny.
Zupa jest smakowita póki nie wiemy co jedliśmy.

Wykonanie.
Gotujemy rosół-podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele ang., liść laurowy. sól, pieprz.
Dodajemy susz owocowy-śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki-nadaje zupie indywidualny smak.
Wlewamy krew wymieszaną z łyżką mąki.
Doprawiamy do smaku solą, cukrem, majerankiem.
Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Kwaśny smak nadaje czerninie krew zmieszana z octem, który nie dopuszcza do jej krzepnięcia. Tak przygotowaną krew już kupujemy. A gdzie? Tylko na targu, na wsi u gospodyni lub u rzeźnika.

Do czerniny proponuję kładzione kluseczki.
Z 1 szklanki mąki, 2 jajek i śmietany zrobić w miseczce ciasto i łyżeczką kłaść kluseczki do zupy.
Wszystko pogotować i zajadać bez zahamowań. W kaszance i salcesonie też jest krew. A krew to życie, czyste białko.

Komentuj ten przepis


Ciężka do przełknięcia
2011-03-18 20:15 przez: agnieszka No pięknie, czernina powróciła - jedyny przepis o którym nigdy nie zapominam!
2011-03-02 10:35 przez: janek Ja próg psychologiczny mam za sobą :)
2011-02-24 22:31 przez: sajmon



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.