eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tarta wegetariańska z grzybami i pomidorami

data dodania: 2011-02-22 20:28
autor: christopher
źródło: edicook.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Ciasto:
  • 25 dkg mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg masła, 1 jajko, 1 łyżka śmietany kremówki.
  • Farsz:
  • 80 dkg pomidory sparzone bez skórki, pokrojone w plastry
  • 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 60 dkg leśnych grzybów ew. pieczarki, 2 łyżki octu balsamico de Modena, 10 dkg utartego parmezanu
  • po ½ łyżeczki tymianku i bazylii, sól, pieprz, olej do smażenia, kilka listków świeżej bazylii

   Do przesianej mąki dodać proszek, odrobinę soli, kawałki masła i całość posiekać nożem. Wbić jajko, dodać kremówkę, wyrobić ciasto, zawinąć w folię i odstawić na ½ godziny do lodówki.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać ocet balsamiczny poddusić, dodać obgotowane lub przesmażone grzyby. Wymieszać dodać przyprawy.
Tortownicę ( 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć plastry pomidorów posypane bazylią i parmezanem, a następnie farsz grzybowo cebulowy.
Ciasto rozwałkować do kształtu tortownicy i przykryć farsz. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze 190 C.
Po upieczeniu zdjąć obręcz z tortownicy, nałożyć na nie odpowiedni talerz i tortownicę odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier i posypać pomidory świeżą bazylią.
Pieczenie ciasta odwróconego zapobiega wsiąkaniu w nie soków z pomidorów i grzybów.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.