eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pasztet z selera

data dodania: 2011-02-22 12:08
autor: agadobi
źródło: fastfeast.wordpress.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 kg selera
  • 2 cebule duże
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe grzybowe
  • pół kostki margaryny Palmy
  • szklanka bułki tartej
  • 4 jajka
  • garść grzybów suszonych
  • puszka pomidorów
  • trochę marchewki
  • garść płatków owsianych
  • garść ziaren dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • pieprz

   Obieramy seler i trzemy na grubej tarce. Siekamy cebulę.
Wrzucamy seler, cebulę, pół kostki Palmy (zostawić odrobinkę palmy do wysmarowania naczynia do pieczenia) i kostki grzybowe do garnka ( tu możemy też wrzucić inne rzeczy np. marchewkę, pietruszkę jak lubimy albo przecier).
Przykrywamy wodą i gotujemy godzinę – nie musimy się specjalnie martwić, że się przypali.
Pod koniec gotowania dodajemy posiekany czosnek. Jakbyśmy gotowali czosnek przez godzinę, to jego smak by się zupełnie rozszedł – taki mam przesąd.
Teraz jak mamy już ugotowany seler to go lekko studzimy ale tylko tyle aby jajka, z którym go zmieszamy, nie ścięły się od razu. No więc mieszamy seler, jajka i bułkę tartą. Popieprzyć (tu można też dodać inne wg uznania przyprawy, płatki owsiane czy pestki słonecznika).
Wysmarować naczynie żaroodporne margaryną, obsypać bułką tartą i wlać do niego nasz pasztet. Wstawić do piekarnika na 1h-1,5h w temp. 200 C ( tak naprawdę nie wiem jaka temp panuje w naszym piekarniku, a czas jaki piekę pasztet jest inny za każdym razem)
Poczekać chwilkę, nie jeść gorącego, to się trochę zestali. Ja jadłem gorący, ciepły i chłodny. Dobry w każdym przypadku

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.