eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tort czekoladowy

data dodania: 2011-02-21 22:31
autor: katarzyna_sar
źródło: kuchniana5.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na biszkopt:
  • Składniki na masę czekoladową:
  • Składniki na masę z białej czekolady:
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 3 -4 kieliszki spirytusu
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny

   Składniki na biszkopt:
* 6 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 2 łyżki kakao i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka oleju
* 2 łyżki wody
Składniki na masę czekoladową:
* 2 gorzkie czekolady
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
* 3 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1/2 litra mleka
* 1/3 szkl.mleka
* 25 dag masła lub margaryny
* 2 małe żółtka
* 1 szklanka cukru kryształu
Składniki na masę z białej czekolady:
* 25 dag masła lub margaryny
* 22,5 dag białej czekolady stopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
* 1 szklanka przesianego cukru pudru
* cukier waniliowy
* szczypta soli
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 °C.

Czekolady rozpuścić z 3 łyżkami wody. Kakao i mąki wymieszać w 1/3 szklanki mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać do czekolady, zagotować. Wlać kakao z mąkami i wsypać kawę rozpuszczalną, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z żółtkami, partiami dodawać zimny budyń. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą część naponczować spirytusem połączonym z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Każdy krążek smarować masą czekoladową, na pierwszy i drugi ułożyć pokrojone brzoskwinie.

Tort wykończyć masą czekoladową z każdej strony, na wierzchu ozdobić masą z białej czekolady według uznania.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.