eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Tatar a'la Paweł

data dodania: 2010-06-25 11:52
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.95312 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
7 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Poledwica wołowa – 0,5 kg
  • Ogórek konserwowy – 2 średniej wielkości
  • Cebula – 1 średnia wielkości
  • Musztarda dijon – 1 plaska łyżeczka
  • Kapary – 1 łyżka
  • Jajko (żółtko) – 1 szt
  • Olej słonecznikowy – 5-6 łyżek
  • Przyprawy: pieprz biały, pieprz kajeński, papryka słodka, kolendra, sól, kminek mielony, gałka muszkatołowa, sos sojowy
  • Bagietka – 2 szt
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Oliwa z oliwek i masło – zależy od tego ile grzanek przygotujemy

   Mięso mielimy w maszynce 2 krotnie (polędwicę można oczywiście zastąpić innym chudym mięsem wołowym, ale na pierwszy raz spróbujcie z polędwicy żeby później czuć co się traci chcąc zaoszczędzić na polędwicy).
Cebulę, kapary i ogórki siekamy bardzo drobno. Następnie cebulę delikatnie solimy i mieszamy palcami, żeby zmiękła.
Mieszamy wszystkie składniki dodając przyprawy i wyrabiamy gładką masę. W moich przepisach nie podaję ilości przypraw, bo to zawsze kwestia gustu – w tym przepisie nie oszczędzajcie jednak pieprzu i pieprzu kajen bo potrawa musi być ostra, no i oczywiście kolendrę należy zmielić albo utłuc w moździerzu.
Dokładnie wyrobioną masę wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotujemy grzanki. Tak więc kropimy bagietkę pod skosem na kromeczki o szerokości ok 1 cm. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną mieszaninę tłuszczów kładziemy bagietkę i obsmażamy z obu stron, następnie obie strony grzanki nacieramy czosnkiem i studzimy.
Przy pomocy rękawa kuchennego wyciskamy małe porcje tatara na grzanki. Dekorujemy zieleniną, albo papryką konserwową w zależności od tego, co mamy akurat w lodówce.
Polecam wszystkim jest to wyśmienita przystawka i zakąska do trunków (mówię o tych mocniejszych). Oczywiście należy bardzo uważać z przystawką w gorące dni ale gdy są trunki (te mocniejsze) to nic nikomu nie grozi.
W przypadku gdyby zostało nam mięsnej pasty można wyłożyć nią foremki i zapiec w piekarniku i podawać z sosem pieczarkowym posypane żółtym serem.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.