eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Bób po egipsku

data dodania: 2010-06-25 11:53
autor: Pyniu
Średnia ocena potrawy:
  • 4.99981 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
22 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Bób - 1 kg
  • Koper - 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek - 5 łyżek
  • Przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek, pieprz, sól

   Do wrzącej osolonej wody wrzucamy bób i dodajemy pęczek kopru. Gotujemy ok. 20 min. (na tyle tylko aby bób stracił surowość ale nie był rozgotowany). Następnie, po odcedzeniu i schłodzeniu, obieramy ziarna ze skórki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy rozdrobnione 2-3 ząbki czosnku. Kiedy tylko się zrumieni wyjmujemy go, żeby potrawa nie była gorzka. Na oliwę wrzucamy bób i na dość ostrym ogniu obsmażamy go dodając przyprawy.
Potrawa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Może służyć jako przystawka albo danie główne. No cóż koszt zależy od pory roku, a właściwie dekady miesięcy letnich. Ja próbowałem robić potrawę z mrożonki - wychodzi, ale jednak smaku świeżości i lata nic nie pobije.

Komentuj ten przepis


Super jedzonko takiego czegoś właśnie szukałam. Dietetyczne, pyszne i sycące poprostu rewelacja
2014-07-18 11:41 przez: Anonim Smacznie wygląda, ja dodałam jeszcze do niego ser fete Pilos, tak przygotowany jest równiez pyszny .
2014-07-09 20:58 przez: Anonim Dziś zrobiłam ten przepis z mrożonego bobu a i tak wyszedł super !!
2012-02-11 18:16 przez: Anonim fajny i smaczny przepis. Gdy go zrobiłem, to wydaje mi się ze z oliwą trzeba uważać bo się robi ciężko. Może dobrze byłoby to również delikatnie przełamać sokiem z cytryny
2010-07-19 23:44 przez: janek



Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.