eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Hätäleipä - fiński chleb awaryjny

data dodania: 2011-02-07 14:12
autor: alivea
źródło: alicja-w-kuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

   Mąki wsypać do miski wraz z drożdżami, zamieszać. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciasto na blachę aby tworzyło okrąg, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Całość przed pieczeniem posypałam lekko mąką i włożyłam do pieca na 30 minut w 200 stopniach z pojemnikiem z kostkami lodu.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.