eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Sałatka rosyjska ale hiszpańska :)

data dodania: 2011-02-01 14:44
autor: Ladyaga
źródło: saudada.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 2 jajka, 400 g ziemniaków, po 100 g zielonej fasolki szparagowej (może byc mrożona),
  • groszku (również może być mrożony) i marchewki, 200 g tuńczyka w kawałkach (z puszki), 3-4 łyżki soku z cytryny, 8 łyżek majonezu
  • 1 ząbek czosnku, kilka malutkich ogórków konserwowych, 8 czarnych oliwek, 1 łyżka kaparów, koperek, szczypiorek, natka, sól i pieprz.

   Jajka ugotowałam na twardo, obrałam i ostudziłam. Ziemniaki ugotowałam do miękkości w mundurkach. Fasolkę i groszek zblanszowałam przez 2 minuty. Marchewkę pokroiłam w cienkie słupki, tuńczyka starannie osączyłam, oliwki przekroiłąm na połówki, a zioła posiekałam. Obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki bardzo delikatnie wymieszałam z ostudzonymi warzywami i tuńczykiem. Polałam sosem z majonezu, soku cytrynowego, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu. Tuż przed podaniem dodałam jajka pokojone na ćwiartki, kapary, pokrojone ogóreczki i zieleninę.
jajka zaraz po ugotowaniu zalewam bardzo zimną wodą i obieram ze skorupek - nie tworzy się wówczas nieapetyczna ciemna otoczka wokół żółtka
sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami (nie trzeba ich obierać). Stare najlepiej ugotować w mundurkach i przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry
użyłam tuńczyka w oleju, może być także w sosie własnym. Sałatkę rosyjską często robi się także z pieczonym albo wędzonym kurczakiem. Myślę, że dobra byłaby także z krewetkami
jeśli sałatkę traktuje się jako danie na obiad czy kolację, najlepiej ją podać ze świeżym chlebem albo chrupiącą bagietką

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.