Sałatka rosyjska ale hiszpańska :)
data dodania: 2011-02-01 14:44autor: Ladyaga
źródło: saudada.blogspot.com

Składniki przepisu
- 2 jajka, 400 g ziemniaków, po 100 g zielonej fasolki szparagowej (może byc mrożona),
- groszku (również może być mrożony) i marchewki, 200 g tuńczyka w kawałkach (z puszki), 3-4 łyżki soku z cytryny, 8 łyżek majonezu
- 1 ząbek czosnku, kilka malutkich ogórków konserwowych, 8 czarnych oliwek, 1 łyżka kaparów, koperek, szczypiorek, natka, sól i pieprz.
- Sposób przygotowania dania
- Zobacz komentarze (0)
Jajka ugotowałam na twardo, obrałam i ostudziłam. Ziemniaki ugotowałam do miękkości w mundurkach. Fasolkę i groszek zblanszowałam przez 2 minuty. Marchewkę pokroiłam w cienkie słupki, tuńczyka starannie osączyłam, oliwki przekroiłąm na połówki, a zioła posiekałam. Obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki bardzo delikatnie wymieszałam z ostudzonymi warzywami i tuńczykiem. Polałam sosem z majonezu, soku cytrynowego, zmiażdżonego czosnku, soli i pieprzu. Tuż przed podaniem dodałam jajka pokojone na ćwiartki, kapary, pokrojone ogóreczki i zieleninę.
jajka zaraz po ugotowaniu zalewam bardzo zimną wodą i obieram ze skorupek - nie tworzy się wówczas nieapetyczna ciemna otoczka wokół żółtka
sałatka najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami (nie trzeba ich obierać). Stare najlepiej ugotować w mundurkach i przelać zimną wodą, a potem obrać ze skóry
użyłam tuńczyka w oleju, może być także w sosie własnym. Sałatkę rosyjską często robi się także z pieczonym albo wędzonym kurczakiem. Myślę, że dobra byłaby także z krewetkami
jeśli sałatkę traktuje się jako danie na obiad czy kolację, najlepiej ją podać ze świeżym chlebem albo chrupiącą bagietką