eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Torcik jabłkowo-śmietankowy z rumem

data dodania: 2011-01-28 15:04
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
  • 12 dag mąki pszennej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Składniki nadzienia jabłkowego:
  • 1 kg obranych i pokrojonych na ćwiartki kwaśnych jabłek
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 15 dag cukru
  • Składniki kremu śmietankowego:

   Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając mikserem na małych obrotach. Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy o wym. 28 x 40 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 180°C ok. 35 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę ciasta.
Wykonanie nadzienia jabłkowego:
Obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka wkładamy do rondla, wlewamy ¾ szklanki soku jabłkowego, dodajemy cukier, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy 3 - 5 minut. Jabłek całkowicie nie rozprażamy, powinny pozostać małe ich kawałeczki. W pozostałym soku rozprowadzamy budyń, wlewamy go do prażących się jabłek i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę jabłkową wykładamy na biszkopt, równomiernie ją rozprowadzamy i schładzamy.
Wykonanie kremu śmietankowego:
Śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami serek waniliowy i po 1 łyżce rumu, stale mieszając mikserem na małych obrotach. Do żelatyny wlewamy zimną wodę i gdy napęcznieje rozpuszczamy ją we wrzątku. Wlewamy do kremu cienkim strumieniem i dokładnie mieszamy. Natychmiast wylewamy na schłodzone nadzienie jabłkowe, aby krem zbytnio nam nie zgęstniał. Lekko potrząsamy formą, jak przy przesiewaniu mąki, wówczas krem równomiernie nam się rozłoży. Formę z ciastem wkładamy do lodówki. Schłodzone posypujemy wiórkami białej czekolady, a po pokrojeniu na porcje ozdabiamy listkami melisy i malinami.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.