eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pikle ogórkowe w zalewie z sosem tabasco i w zalewie musztardowej

data dodania: 2011-01-28 14:49
autor: dagmara_65
źródło: wkuchennymoknie.blox.pl
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 3 kg ogórków nasienników
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1¹⁄³ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1-2 łyżeczki sosu paprykowego TABASCO (bardzo ostre!) lub 5 łyżek musztardy

   Ogórki obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, usuwamy nasiona i układamy ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy, oprócz musztardy lub sosu tabasco gotujemy razem. Gdy zalewa lekko się ostudzi dodajemy 1 łyżeczkę tabasco, jeżeli chcemy mieć pikantne pikle lub 5 łyżek musztardy dla wersji o smaku łagodnym. Całość zalewy dokładnie mieszamy, szczególnie po dodaniu musztardy. Przygotowane w słoikach ogórki zalewamy, zakręcamy i pasteryzujemy 15 - 20 minut.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.