eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Chleb pszenny

data dodania: 2014-02-09 21:29
autor: Anioły
źródło: aniolywkuchni.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 0 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
0 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 10 dkg świeżych drożdży,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem,
  • Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem

   Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawią na garnku z ciepła wodą aby urosło i podwoiło objętość. Następnie krótko zagnieść dodać 3 szklanki osolonej wody oraz roztopiony smalczyk i resztę mąki. Dokładnie wyrobić przełożyć do natłuszczonej foremki lub uformować okrągły bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut.

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.