eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Zupa krem z ziemniaków

data dodania: 2014-02-07 10:17
autor: meehau
źródło: sweet--n--sour.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 0,5 dużego selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 por
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 kostki masła
  • płaska łyżeczka tymianku
  • płaska łyżeczka majeranku
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l wody
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki do przybrania

   Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1x1cm i płuczemy.
Obieramy seler i korzeń pietruszki, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, a pora w pół talarki.
W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek, do momentu, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy starty seler i pietruszkę i smażymy jeszcze około 5 minut cały czas mieszając.
Jeśli stwierdzimy, że tłuszczu jest zbyt mało, aby warzywa się smażyły, możemy dodać jeszcze odrobinę masła.
Następnie wlewamy wodę i dodajemy ziemniaki.
Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, a także liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.
Śmietanę hartujemy i wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając, żeby się nie zważyła.
Jeśli chcemy uzyskać naprawdę gęsty krem, możemy śmietanę wymieszać z łyżką mąki i dopiero taką wlać do zupy.
Gotujemy jeszcze około 2 minuty.
Na koniec całość blendujemy mikserem.
Zupę można podawać z pietruszką, grzankami lub czipsem boczkowym.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.