eGotuj.pl to największy zbiór przepisów kulinarnych internautów w Polsce.

Mamy 23040 przepisów


Pączki z dżemem

data dodania: 2014-02-07 10:13
autor: meehau
źródło: sweet--n--sour.blogspot.com
Średnia ocena potrawy:
  • 5 z 5 gwiazdek ocena przepisu kulinarnego.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1 głosy Głosuj i Ty!

Składniki przepisu

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 250 ml mleka
  • 50 gr cukru
  • 3 żółtka
  • 25 ml spirytusu
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • słoiczek dżemu
  • cukier puder
  • około 1 kg smalcu

   Na początek przygotowujemy zaczyn drożdżowy. W tym celu do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30-60 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, spirytus, masło, sól, esencję waniliową, sok z cytryny, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30-60 minut.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Następnie dzielimy na kawałki i formujemy pączki.
Ja robiłem z ciasta gruby wałek, o średnicy około 5-7 cm, następnie nożem odkrawałem kawałki grubości 3 cm. Taki krążek można następnie wziąć do ręki, łyżką na środek nałożyć dowolny dżem i zakleić pączek i uformować w kulkę.
Inne metody, to odrywanie za pomocą naoliwionej łyżki kawałków ciasta, lub rozwałkowanie grubego na około 3 cm placka i wycinanie pączków szklanką(tak jak pierogi).
Dżem możemy użyć dowolny, ważne, aby nie był zbyt płynny. Ja użyłem śliwkowego własnej roboty.
Uformowane pączki układamy na blacie lub stolnicy posypanej mąką, przykrywamy ściereczką i dajemy im wyrosnąć przez około 15-20 minut.
Następnie w szerokim garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy smalec.
Na rozgrzany smalec wrzucamy pączki.
Pączki smażymy z dwóch stron do momentu, aż zbrązowieją. Do wyjmowania pączków z tłuszczu najlepiej użyć łyżki cedzakowej.
Odstawiamy usmażone pączki na ręcznik papierowy do ostygnięcia.
Następnie do rondelka wsypujemy cukier puder i stopniowo zalewamy go cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając, aż uzyskamy pożądaną konsystencję lukru.
Takim lukrem polewamy ostudzone pączki.
Smacznego!

Komentuj ten przepis





Masz już konto w serwisie?
Zaloguj się!

Formularz logowania
Zapomniałem hasło

Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto w minutę!

Formularz rejestracji


Połącz już teraz swojego bloga z serwisem eGotuj.pl.
Twoje przepisy będą oceniane i komentowane przez innych użytkowników. Ty też będziesz mógł oceniać i komentować inne przepisy.

Nie, dziękuje


Gratulacje! Twoje konto zostało pomyślnie zarejestrowane w serwisie dzieki temu możesz dodawać nowe przepisy, komentować lub oceniać istniejące.

Na podany przez Ciebie adres e-mail wysłaliśmy link aktywujący konto. Jeżeli nie będziesz mógł znaleźć e-maila, sprawdź także katalog SPAM w Twoim programie pocztowym.

Przejdź do swojego panelu gdzie możesz dostosować swój profil lub powróć do ostatnio oglądanej strony.